Slide background • Download

  Download de geodriehoek

  Download de geodriehoek in PDF formaat door hieronder op de knop te klikken.

  Download op A4

 • Print

  Print de geodriehoek

  Druk het bestand af op A4 formaat.¬†Let op: Vink ‘Ware grootte’ of ‘100%’ aan bij afdrukopties, anders kan het zijn dat PDF uitzoomt vanwege printermarges.

 • Vouw

  Vouw de geodriehoek

  Maak een vouw, precies in het midden van het A4’tje. Je kunt de geodriehoek nu gebruiken.


Geodriehoek

Op deze pagina is een geodriehoek op ware grootte te vinden. De geodriehoek is ook te downloaden in PDF-formaat. Als je de geodriehoek download en uitprint kun je het instrument gemakkelijk gebruiken en ben je er zeker van dat de maatverdeling klopt.

Wat is een geodriehoek?

Een geodriehoek is zoals de naam al doet vermoeden een driehoekig voorwerp. De geodriehoek valt in de categorie meetinstrumenten. Het instrument is een combinatie van een liniaal en een gradenboog. Met een geodriehoek kun je dan ook zowel afstand als de grootte van hoeken meten. De maatverdeling is over het algemeen in centimeters, millimeters en graden.

Kenmerkend aan de geodriehoek is de nul in het midden van de rechte zijde. De meeste geodriehoeken hebben een lengte van ongeveer 16 centimeter aan de rechte zijde, zodat er een maatverdeling van twee keer zeven centimeter op past (links en rechts van de nul).

Het gebruik van een geodriehoek

De geodriehoek wordt gebruikt bij het nauwkeurig meten van korte afstanden, het meten van hoeken in graden en het trekken van lijnen al dan niet gecorreleerd aan afstand of graden. Door de parallelle lijnen op de geodriehoek is het ook gemakkelijk om snel lijnen op gelijke afstand van elkaar te trekken.

Geodriehoeken worden voor vele doeleinden gebruikt. Bijvoorbeeld bij technisch tekenen, natuurkundige en wiskundige projecten. Op de middelbare school leren kinderen om met de geodriehoek te werken. Leerlingen worden dan ook verplicht om een geodriehoek aan te schaffen.

Het materiaal van een geodriehoek

Een geodriehoek kan uit verschillende materialen bestaan. Echter is de meest voorkomende materiaal van een geodriehoek plastic, dit kan zowel hard plastic zijn, als plastic dat je kunt buigen. Het voordeel van plastic als materiaal voor een geodriehoek is de doorzichtigheid die gerealiseerd kan worden. Desalniettemin kun je prima vooruit met een geodriehoek van papier.